Peking se dusí smogem

Už je to tak, poslední tři týdny trápí Peking opravdu hustý smog. Člověk ani nemusí sledovat aktuální stav na internetu, protože to pozná jen pohledem z okna, že toto není obyčejná mlha, ale nažloutlé cosi. Tento týden byl zatím nejhorší, hodnoty se vyšplhaly až za hranici "beyond index". Nutno poznamenat, že limit je stanoven na 60 jednotek.
Hodnoty znečištění vzduchu - index PM2.5
Pohled z okna dva dny po sobě, ve středu pršelo a tak se vzduch alepoň na chvilku pročistil

Každodenní součástí mého života se nyní stala i rouška, kterou tady člověk koupí přímo na ulici nebo v jakémkoliv supermarketu. Ze začátku si v ní člověk připadá hloupě, také přes ní nevidí na zem a tudíž uplně neví, kam šlape, ale po čase jsem si zvykla, člověk si zvykne na ledacos, teď už mi to ani nepřijde zvláštní - jít ven a nenasadit si roušku. Má to vlastně i svoje pozitivita, alespoň člověk nedýchá ten ledový vzduch, sice už se trochu oteplilo, ale stále je zima na čepici a rukavice.

Rouška, která se prodává v každém supermarketu
Také jsem zjistila, že jsem až do dnes nosila tu roušku obráceně, tzn. bradu na nose a nos na bradě, inu člověk se pořád učí :-) Z prodeje roušek se stal velký marketing, kromě těchto obyčejných roušek si člověk může koupit roušku i s různými motivy, obzvlášť populární je motiv Hellou Kitty ... zůstala jsem pro začátek při zemi, co se rouškové módy týče.
Moje festovní rouška
Číňanům se současná situace také nelíbí, aktivisté zde dokonce nasadili roušky i sochám v centru Pekingu, jeden novomalnželský pár se nechal nafotit v plynových maskách. Vláda se sice snaží situaci lepšit, nedávno začalo platit nové nařízení, že továrny musí zveřejňovat hodnoty emisí na svých stránkách, avšak bude to trvat ještě roky, než se dané kroky projeví.

A co jsou největší zdroje znečištění ovzduší? Je to samozrejmě průmysl. S Pekingem sousedí provincie Heibei, tato provincie patří k největším provinciím s průmyslovou výrobou, vše je soustředěno zde a právě toto území ovlivňuje nejvíc ovzduší v Pekingu. Dále Peking patří k městům s největším počtem aut, je jich zde registrováno skoro 5 milionů a podle toho tady také vypadá doprava a s ní spojené dopravní zácpy, ale o tomhle tématu napíšu v některém dalším příspěvku.