Léto je tady! Tedy alespoň to solární ...

Astronomické léto (na severní polokouli) je sice ještě v nedohlednu, ale to solární začíná právě dnes. Podle tradičního čínského lunisolárního kalendáře je rok rozdělen do 24 období 節氣 (jieqi) a každé toto období se vyznačuje nějakou událostí ať již astronomickou nebo přírodní. A právě dnes vstupujeme do 7. období - období s názvem 立夏 (LiXia) neboli začátek léta. Toto období začíná, když Slunce dosáhne v ekliptikální souřadnicové soustavě souřadnic délku 45°.

Ovšem nejvíce mě zaujalo období 惊蛰 (jingzhe), které začíná kolem 6. března a nazývá se obdobím, kdy se probouzí hmyz ... inu, za ty tisíce let východoasijské civilizace to mají zřejmě podchycené do posledního detailu. Seznam všech období je http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_term#List_of_solar_terms

A teď stručné vysvětlení pár pojmů:
  • Astronomické léto (na severní polokouli) - nastává s červnovým slunovratem, tedy v okamžiku, kdy se Slunce na své zdánlivé pouti po obloze dostane nejseverněji. Obvykle se Slunce do těchto míst dostane okolo 21. června.
  • Lunisolární kalendář - spojuje dohromady princip kalendáře solárního a lunárního (slunečního a měsíčního), a snaží se tak kompenzovat nevýhody obou. To znamená, že délka měsíců odpovídá délce měsíčního cyklu (tj. přibližně 29,5 dne), zatímco délka roku se řídí rokem tropickým, tj. dobou, kdy se slunce vrátí na své původní místo na ekliptice.
  • Ekliptikální souřadnice - je jedna ze sférických soustav souřadnic používaných v astronomii. V ekliptikální soustavě souřadnic tvoří základní rovinu rovina dráhy Země: kolem Slunce, protínající nebeskou sféru v největší kružnici - ekliptice, s póly - severní pól ekliptiky, a jižní pól ekliptiky. Druhou základní kružnicí je největší kružnice na sféře, procházející póly ekliptiky a jarním bodem. Jarní bod je jedním z průsečíků rovníku s ekliptikou. Druhým průsečíkem je podzimní bod. Tyto průsečíky se nazývají body rovnodennosti, ekvinokciální body. Více info zde.
V čínštině existuje písnička 節氣歌 (jieqige), která má usnadit zapamatování si jednotlivých solárních období, ale obávám se, že naučit se a zapamatovat si tohle bude trochu challenge ... tipuji, že teď to budu 2 večery po sobě překládat, pak se budu cca týden učit poznávat všechny znaky a pak se budu do konce života učit, jak je správně vyslovit a se správným tónem ... :)


春雨驚春清穀天
夏滿芒夏暑相連
秋處露秋寒霜降
冬雪雪冬小大寒
每月兩節不變更
最多相差一兩天
上半年來六、廿一
下半年是八、廿三