新年快乐 aneb je tady rok dřevěné kozy

Podle čínské astrologie je každý rok (začínající Čínským novým rokem) spojený se znamením zvířete, které se opakuje ve 12ti letých cyklech. Právě dnes končí rok koně a začíná rok kozy, dřevěné kozy. Koza je osmá v pořadí.

Lidé narození v roce kozy jsou obecně považováni, že mají mírnou a plachou povahu, laskavé srdce, jsou stabilní, plní soucitu, přátelští a překypující silným smyslem pro spravedlnost.

Podle čínské astrologie má také každé zvířecí znamení svá štastná čísla, štastné dny, štastné barvy, štastné květiny a štastný směr
  • štastná čísla: 2 a 7 nebo čísla je obsahující (27, 72)
  • štastné dny: každý 7. a 30. den měsíce čínského lunárního kalendáře
  • štastné barvy: hnědá, červená a purpurová
  • štastné květiny: karafiáty a petrklíče
  • štastný směr: Sever
Na druhou stranu existuje i řada věcí, kterým je třeba se vyhnout podle čínské astrologie
  • smolné barvy: zelená, modrá a černá
  • smolná čísla: 6 a 8
  • smolný směr: Jihozápad
  • smolné měsíce: 3., 6. a 10. den měsíce čínského lunárního kalendáře
V čínské astrologii je každé zvířecí znamení ještě spojeno s jedním z pěti základních elementů - zlato (kov), dřevo, voda, oheň a země, což znamená, že dřevěná koza se opakuje v 60ti letých cyklech (1955, 2015). To také znamená, že tedy existuje 5 různých koz s ruznými vlastnostmi.

Mnoho lidí se ptá: Je rok kozy nebo ovce? Ani samotní Číňané na to neumí odpovědět, oni mnozí ani nevědí, jaký je rozdíl mezi ovcí a kozou. Čínský znak 羊 (yáng) je obecný pojem pro skopové a může odkazovat na ovci (绵羊),  kozu (山羊),  berana a kozla (公羊) a antilopu ( 羚羊), atd. V čínské historii prostě chybí jasnější definice tohoto znamení.

Nicméně, většina číňanů a odborníků na folklór se domnívají, že se jedná o kozu, ne ovci, a mají několik podpůrných pilířů své teorie. Za prvé, čínský zvěrokruh je vynález národnosti Han a kozy jimy byly široce chovány, na rozdíl od ovcí. Za druhé, obraz kozy se často objevoval a objevuje na poštovních známkách a novoročních přání. Za třetí, koza byla jedním z 12 bronzových soch čínského zvěrokruhu ve Starém letním palácii když její hlava byla ztracena, podoba se dá zrekonstruovat z historických pramenů.

Zdroj: http://www.chinahighlights.com/travelguide/chinese-zodiac/goat.asp